miércoles, 11 de junio de 2014

Moby Dick

Considerada una de les grans novel · les del segle XIX (en anglès), Moby Dick (compara preus) no va ser l'únic ni el més popular escrit d'Herman Melville, la vida va estar marcada per grans alts i baixos. Repassem la vida i obra d'aquest notable literat nord-americà en aquest resum.

Dades biogràfiques

Herman Melville (en anglès) va néixer a Nova York el 1819, on va morir el 1891. Estar casat durant 47 anys amb Elizabeth Shaw, amb qui va tenir 4 fills. El seu pare, Allan, pertanyia a una destacada família de Boston, però la seva activitat comercial el va conduir a la ruïna ia la mort, quan Melville tenia només 11 anys d'edat.

En mancar de recursos econòmics, entre els 21 i els 24 anys Melville va haver d'emprar com a tripulant de diversos vaixells-inclòs un balener-que el van portar als mars del sud; va ser desertor, presoner d'una perillosa tribu indígena i reu per amotinament. Aquestes experiències li van permetre escriure diversos llibres que li van donar a conèixer ia decidir-se per la literatura com a ocupació.

Un parell d'anys després, ja casat, es va instal · lar en un poble de Massachusets, on es va dedicar a escriure fins a 1863, quan torna a Nova York. Tres anys més tard, davant el poc èxit econòmic de les seves obres, va haver d'acceptar una feina com a funcionari de duanes, que va mantenir durant gairebé 20 anys, fins a retirar, cinc anys abans de morir.

Moby Dick (la seva obra)

Moby-Dick , Segle XIX
Herman Melville
No obstant això, l'obra que "reviure" a Herman Melville, a partir de la segona dècada del segle XX i gràcies als comentaris de diversos escriptors i crítics literaris, va ser Moby Dick, escrita en 1851. Narra la història del capità Ahab en la seva desesperada persecució de la balena blanca que li havia arrencat una cama, explicada en la persona d'Ismael, un jove i inexpert mariner que s'embarca en el Pequod, el balener comandat per Ahab.

És una novel · la carregada de simbolismes i de reflexions sobre el bé i el mal, l'existència de Déu, i el lloc de cadascú en l'Univers, entre d'altres. La seva quantitat de personatges de diverses nacionalitats i temperaments, en què prevalen els noms bíblics, és digna de ressaltar.


Informació Cercada de : http://goo.gl/kd56ea

Opinió Personal : Penso que aquesta novel·la es molt bona, perquè ha estat llegida per moltes persones i a molta gent l'hi agrada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario