lunes, 9 de junio de 2014

Context geografic

En aquest apartat del treball es parlarà de les delimitacions dels mars i oceans del món, les descripcions i algunes peculiaritats d'ells.
En el món hi ha cinc oceans:
-Oceà Atlàntic: es troba situat a l'oest d'Amèrica i a l'est de l'Àfrica i Europa.
Ocupa una conca allargada en forma de "S" estesa de Nord a Sud i esta lligat a l'oceà Pacífic per l'oceà Àrtic.
Cobreix aproximadament el 20% de la superfície terrestre i només l'Oceà pacífic el supera en mida.

Alguns dels seus mars són: Mar Carib, Mar Mediterrani, Golf de Mèxic, Mar de Noruega i Mar del Nord entre d'altres.


Oceà Atlàntic
-Oceà Índic: és la tercera massa més gran del món i cobreix aproximadament el 20% de la superfície del món. Està limitat al Nord pel Sud de l'Àsia a l'Oest per la península Aràbica a l'Est per la península Malacca, illes de la sonda i Austràlia i al sud per la antàrida.
 L'oceà fa aproximadament 10.000 km d'ample entre les puntes meridionals de l'Àfrica i d'Austràlia; la seva àrea és de 73.556.000 km².
Alguns dels seus mars són: Mar d'Andaman, Mar d'Aràbia, Mar d'Arafura, Mar de Cèlebes i Mar de Davis entre d'altres.
Oceà Índic
-L'Oceà Pacífic: és el cos d'aigua més gran del món.
S'estén uns 15.500 km des del mar de Bering, al nord de l'Àrtic, fins als marges gelats de l'Antàrtida. El límit occidental de l'oceà se situa sovint a l'estret de Malacca. El límit occidental de l'oceà se situa sovint a l'estret de Malacca.
El punt de més fondària de la superfície terrestre, la fossa de les Mariannes, està ubicat al Pacífic.
El Pacífic conté unes 25.000 illes, més que tota la resta d'oceans junts, la majoria de les quals es troben al sud de l'equador.
Alguns dels seus mars són: Mar de les Filipines, Mar del Japó, Mar d'Okhotsk i Mar de Bering entre d'altres.
Oceà Pacífic
-L'Oceà Àrtic: situat a la zona del pol Nord, és el menor i el menys profund dels oceans mundials. L'Organització Hidrogràfica Internacional (IHO) el reconeix com a oceà, tot i que alguns oceanògrafs l'anomenen Mar Mediterrani Àrtic o simplement Mar Àrtic, i el classifiquen com un dels mars mediterranis de l'oceà Atlàntic.
L'Oceà Àrtic podria considerar-se com la part septentrional de l'oceà mundial.
L'oceà Àrtic està gairebé envoltat totalment per Euràsia i Amèrica del Nord, i durant tot l'any es troba parcialment cobert de gel.
Alguns dels seus mars són: la badia de Baffin, elmar de Barentsz, el de Beaufort, el de Groenlàndia, el de Làptev i el de Lincoln entre d'altres.
Localització de l'oceà Àrtic
L'Oceà Antàrtic: és la massa d'aigua que envolta el continent antàrtic. És el quart més gran del món (només és més petit l'oceà Àrtic) i l'últim que va ser definit, ja que no fou fins a la primavera de l'any 2000 que l'Organització Hidrogràfica Internacional va definir un cinquè oceà a partir de les porcions meridionals dels oceans AtlànticÍndic i Pacífic. El nou oceà s'estén des de la costa de l'Antàrtida fins als 60 graus de latitud sud, que coincideix amb el límit del Tractat Antàrtic.
Alguns dels seus mars són: mar d'Amundsen, de Bellingshausen, part del pas de Drake, mar de Ross i una petita part del mar de Scotia entre d'altres


Aquí es pot veure una imatge de tots els oceans en un mapamundi:


No hay comentarios:

Publicar un comentario